ByBi SWARMTROOPERS

 

ByBi swarmtroopers er en gruppe røktere som gjør sitt beste for å henter svermer. Vi jobber alle på fritiden, svermer kommer alltid ubeleilig, men vi stiller beredt så raskt vi kan. Vi henter ikke svermer for birøktere. Sverming er endel av birøkten, ByBi har grunding opplæring og årlig oppdatering av røkteres kompetanse i svermforebygging og innhenting av svermer. Dersom en røkter vet at svermen er kommet fra egen bigård må han/hun hente svermen selv.

Sverming er bienes naturlige måte å formere seg på. Vi birøktere har stort fokus på å forebygge sverming, både fordi sykdommer kan spres ved sverming, det medfører mye mer jobb gjennom sesongen og honningutbytte blir mindre. Men sverming skjer innimellom, tross birøkterens kompetanse. Ikke minst når ustabilt vær gjør mattilgangen deres uforutsigbar. Sverming skjer ved at bifolket først lager seg ny dronning. Når hun er krypeklar drar den gamle dronningen av gårde med rundt halvparten av bifolket for å lage en ny koloni. Den gamle dronningen er tung av egg og flyr ikke langt. Hun setter seg i et tre eller en busk i nærheten av kuben og de andre setter seg rundt henne. De beskytter dronningen, for dør hun er bifolket tapt. Herfra flyr speiderbier ut og leter etter et nytt hjem til svermebifolket. Etter kort tid, gjerne bare en dag (uvær kan komme og da er de fortapt), letter hele svermen og flyr avgårde til sitt nye krypinn.

Sverming kan se skummelt ut. Men svermebier er ikke farlige, vi kaller dem lite "stikkvillige". De har alle sammen kun ett fokus: å beskytte svermedronningen sin. Dessuten er de dorske fordi de har honningniste i magene sine for tre dager. Ser du en sverm er det viktig at du sier i fra med en gang. Vi birøktere er glad i biene våre og vil ha dem tilbake. ByBi har svermkontakt på vakt hele sesongen gjennom. Har du lyst til å bli med i ByBi swarm troopers så send Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. en forespørsel.

Brannvesenet er behjelpelig med liftservice i følge med en birøkter, tlf 23469600

 Karantenebigård 2017  

Svermfanging prosedyre ByBi swarmtroopers

 

VEILEDNING TIL RØKTERE

Om forebygging av svermetendenser og behandling av svermerus

Om innhenting av svermer

Om svermer - Norges Birøkterlag